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The U.S. Department of Labor (DOL) issued an Administrator’s Interpretation 
to clarify the FMLA regulation that defines “son or daughter” including in loco 
parentis relationships. They acknowledged that many children do not live in 
traditional nuclear families. As a result, additional clarification was needed on 
the definition of “son or daughter” as it applies to an employee taking FMLA-
protected leave for the birth or placement of a child, to care for a newborn or 
newly placed child, or to care for a child with a serious health condition. The 
Administrator’s Interpretation provides guidance on when employees are 
entitled to take leave related to a child when there is no legal or biological 
parent-child relationship. The effect of the Interpretation is to broaden the 
number of individuals who stand in loco parentis to a child and are, therefore, 
eligible to take FMLA leave to care for that child. 

Under Section 825.122(c)(3) of the FMLA regulations: “Persons who are in 
loco parentis include those with day-to-day responsibilities to care for and 
financially support a child, or, in the case of an employee, who had such 
responsibility for the employee when the employee was a child.”  

In loco parentis is commonly understood to refer to “a person who has put 
himself in the situation of a lawful parent by assuming the obligations incident 
to the parental relation without going through the formalities necessary to 
legal adoption. It embodies the two ideas of assuming the parental status and 
discharging the parental duties.” In the past, this relationship may have been 
narrowly construed under FMLA to include only those situations where the 
parent was absent and the child was, for example, raised by a grandparent. 
The Administrator’s Interpretation makes it clear that a broader construction is 
intended.

Employees who have no biological or legal relationship with a child may stand 
in loco parentis to a child and be entitled to FMLA leave. According to the 
Administrator’s Interpretation the regulations do not require an employee 
who intends to assume the responsibilities of a parent to establish that he or 
she provides both day-to-day care and financial support. Furthermore, “no one 
who steps into a parent role when that child’s biological parents are absent or 
incapacitated should be denied leave by an employer because he or she is not 
the legal guardian.” 

Examples cited in the 
Administrator’s Interpretation 
demonstrate the types of 
relationship that will, going 
forward, qualify as in loco parentis 
for the purpose of FMLA eligibility:

	• �An employee who provides 
day-to-day care for his or her 
unmarried partner’s child 
(with whom there is no legal 
or biological relationship) but 
does not financially support 
the child may be entitled to 
FMLA leave to care for or bond 
with the child. 

	• �An employee who will share 
equally in the raising of a child 
with the child’s biological 
parent is entitled to leave for 
the child’s birth. 

	• �An employee who will share 
equally in the raising of an 
adopted child with a same-
sex partner, but who does not 
have a legal relationship with 
the child, is entitled to leave to 
bond with the child following 
placement, or to care for the 
child if the child has a serious 
health condition.

Clarification of “Son or Daughter” 
and “In Loco Parentis” Under FMLA
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What does this mean to 
employers? 
Going forward employers will need 
to use the criteria set out in the 
Administrator’s Interpretation to 
determine whether an employee 
requesting leave for the birth 
or adoption of a child or to care 
for a child with a serious health 
condition is eligible for FMLA leave 
because the employee is the child’s 
parent or stands in loco parentis to 
the child. 

	• �In loco parentis status is much 
broader than its previous 
interpretation. 

	• �An employee requesting 
FMLA leave in these situations 
does not need to prove both 
day-to-day care and financial 
responsibility, but may simply 
state he or she has an in loco 
parentis relationship with the 
child.  

	• �An employer may ask the 
employee for reasonable 
documentation or a statement 
of the relationship. A simple 
statement asserting that the 
required family relationship 
exists is all that is needed for in 
loco parentis situations. 

The fact that a child has a biological parent in the home, or has both a mother 
and a father, does not prevent a finding that the child is the “son or daughter” 
of an employee who lacks a biological or legal relationship with the child for 
purposes of taking FMLA leave. Neither the statute nor the regulations restrict 
the number of parents a child may have under the FMLA.  For example, if a 
child’s biological parents divorce and each parent remarries, the child is the 
“son or daughter” of both the biological parents and the stepparents, and all 
four adults have equal rights to take FMLA leave to care for the child.

This sample document is only an example and is based on the laws in effect at the 
time it was written. MRA-The Management Association, Inc. does not make any 
representations or warranties regarding the appropriateness or prudence of using 
this information for any particular individual or situation. Your company should add, 
delete, or modify the content of this document as needed to suit your purposes. This 
material is for your information only and should not be construed as legal advice. In 
some circumstances it may be advisable to have legal counsel review final documents 
prior to implementation.
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